Oud & Nieuw

 

 

 

 

Knapperige gefrituurde wafels

Oliebollen

Oliebollen Recepten

Voor Oud & Nieuw mogen oliebollen natuurlijk niet ontbreken. Ontdek bij Kookkunst verschillende heerlijke oliebollen recepten, van traditioneel tot verrassend en uniek. Laat je gasten genieten van zelfgemaakte oliebollen tijdens het feest.

Wafel Recepten

Naast oliebollen zijn wafels ook een geliefde lekkernij voor Oud & Nieuw. Probeer de diverse wafel recepten van Kookkunst en verras je vrienden en familie met deze knapperige lekkernij. Met de juiste ingrediënten en instructies maak je eenvoudig de lekkerste wafels.

Knapperige gefrituurde wafels

Ingrediënten:

1½ tl bakpoeder

250gr bloem

4 eieren

Zout

40gr witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

Ca. 150ml water

Poedersuiker

 

Zonnebloemolie

Frituurpan

Wafelijzer ster

Keukenpapier

Mix alle ingrediënten goed door elkaar. Verhit de zonnebloemolie tot 180℃.

 

Verhit eerst het wafelijzer en doop deze dan in het beslag. Zorg dat het beslag niet aan de bovenkant van de ijzers zit anders komt de wafel niet los.

 

Doop dit onder in de olie en maak het voorzichtig los van het ijzer met bijvoorbeeld een vork.

 

Frituur ze goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.

 

Zorg er wel voor dat je het ijzer ondertussen heet houd.

 

Bestrooi de wafels met poedersuiker.


Oliebollen

Ingrediënten:

500ml lauwe halfvolle melk

500gr bloem

1 zakje gedroogde gist à 7 gram

4el lichtbruine basterd suiker

1 ei

Snufje zout

Zonnebloemolie

Grote ijsboltang

Optioneel: 150gr rozijnen of 2 appels in stukjes

 

ca. 20 stuks

Laat de rozijnen 15 minuten wellen in water. Roer de gist en de suiker door de melk en laat even wellen.

 

Zeef de bloem in een beslagkom en voeg een snufje zout toe. Giet langzaam de melk met gist er bij en klop met een mixer met deeghaken tot een plakkerig beslag. Mix het eitje er door en schep daarna de rozijnen of appelstukjes er door. Doe dit met een houten lepel. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek. Ik verwarm de oven altijd voor op de laagste stand, bij mij is dat 40℃. Uiteraard uitzetten en dan je kom er in zetten. Zorg dan wel dat je geen plastic beslagkom gebruikt. Het beslag moet ongeveer verdubbelen.

 

Verhit de zonnebloemolie op 180℃. Schep met olie bevochtigde ijsboltang) een bol beslag in het vet. Duw de oliebol wel eerst even goed onder de olie. Na een paar seconde zie je de oliebol nog iets groter worden en komt hij naar boven drijven. Keer regelmatig om. Na ongeveer 6 minuten zijn de oliebollen goudbruin en gaar van binnen. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.

7 tips om oliebollen te bakken:

 

  1. Laat de rozijnen ook eens in rum wellen voor een lekkere smaak.
  2. Laat het deeg rijzen op kamertemperatuur, bij een te warme temperatuur rijst het te snel en komen er te veel bellen in het beslag, bij een te lage temperatuur rijst het deeg te weinig.
  3. Gebruik voor oliebollen met appel Goudreneittes of Jonagold, deze zijn lekker stevig en geven een frisse smaak aan de oliebol.
  4. Het beslag is erg plakkerig, gebruik daarom 2 met olie bevochtigde lepels om het beslag in de olie te laten glijden.
  5. Bewaar oliebollen maximaal 3 dagen in een afgesloten zak of doos of vries ze in, maximaal 2 maanden. Warm ze na het ontdooien weer een paar minuten op in de oven.
  6. De temperatuur van de olie is heel belangrijk maar ook van je beslag. Het beslag kan te koud of te warm zijn en dat beïnvloedt je eindresultaat! Het mooiste is een temperatuur van 30℃. Zorg dan ook voor een ei die al van tevoren uit de koelkast is gehaald en verwarm je melk licht.
  7. Het rijzen van je oliebollen is ook heel belangrijk. Meestal staat er in een recept 60 minuten maar 30 minuten is echt genoeg! Maar… dit geldt alleen als je beslag 30℃ is.